Schorzenia dotykające stóp i paznokci

Ludzkie stopy są w stanie być dotknięte przez różne choroby. Z nich na ogół, bowiem w ponad połowie przypadków, nasze stopy są zaatakowane przez grzybicę. Na skutek niej nasze paznokcie stają się żółte oraz wyraźnie grubsze. Zachorowaniu na grzybicę paznokci dopisuje noszenie niepraktycznego, zwłaszcza nadmiernie małego obuwia. Inną chorobą jest tzw. zespół zielonych paznokci, której zazwyczaj ulegają osoby zmywające naczynia i moczący ręce w detergentach. W tkankach wału paznokciowego ma prawo powstać natomiast stan zapalny, zwany zanokcicą. Nareszcie choroby wirusowe mogą wywołać brodawki płytek paznokciowych, jakich efektem może być brak wzrastania paznokcia. Wszystkie te choroby można odkryć i porządnie wcześnie je leczyć to właśnie dzięki różnego typu badaniom, w szczególności badaniom bakteriologicznym i badaniom chemicznym składu paznokcia. Chorobom tym można również zawczasu zapobiegać poprzez godziwą pielęgnację paznokcia, niemniej jednak w razie konieczności też zmiana sposobu odżywiania oraz obuwia.

Wspominaliśmy już, że paznokcie niejednokrotnie ulegają urazom mechanicznym. Pod taki specyficzny rodzaj urazu można podciągnąć także obgryzanie paznokci. Występuje oczywiście tylko u rąk, chociaż może jakiś cyrkowiec bądź też gimnastyk potrafiłby także obgryzać paznokcie u nóg. Jest bez wątpienia oznaką ogromnego zdenerwowania oraz kiepskich nawyków, częściej napotykane u młodych ludzi. Obgryzać można również skórki w okolicach paznokci. 

Gdzie się udać, by mieć piękne oraz zdrowe stopy?

Aby posiadać piękne i zadbane stopy, trzeba je oczywiście codziennie pielęgnować, ale także zadbać o dobre buty i leczenie schorzeń paznokci, jeśli takowe już na stopach występują. Jeśli niemniej jednak profilaktyka nie pomaga, rekomendujemy podologia dziecięca warszawa – podolodzy to lekarze, którzy specjalizują się w leczeniu schorzeń stóp, dłoni i paznokci. Wróćmy niemniej jednak do dbania o stopy – jedną ze szczególnych odmian dbałości o stopy jest stosowanie odpowiedniej diety. Co w następstwie tego musimy jeść? Potrzebne jest zapewnienie organizmowi właściwej ilości białek, w tym aminokwasów egzogennych, występujących w białkach jaj, mleku, serach oraz ryżu, dalej wapnia, znajdującego się w mleku, żółtkach jaj, serach, w następnej kolejności żelaza z czerwonego mięsa czy też natki pietruszki, krzemu, którego przede wszystkim wiele jest w świeżych owocach i warzywach, magnezu, który jest składnikiem kakao, czekolady oraz migdałów, oraz cynku, który jest zawarty m.in. w burakach, kapuście i kiełkach pszenicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *